Isnin, 2 April 2018

Selamat Tinggal Mazda 5

Gitulah.....macam tajuk kat atas, boleh agak dah kot.

Alkesah, Mazda 5 dan kami terpaksa berpisah. Keputusan dibuat setelah berbulan memikirkannya disebabkan beberapa faktor. Faktor utama tak dapat cerita kat sini sebab terlalu peribadi, tapi faktor kedua adalah disebabkan ruang dalaman yang makin kecik.....eh, tak. ruang sama je tapi proses tumbesaran anak2. 
Walaupun Mazda 5 ni ikutkan boleh memuatkan sehingga 6 orang lelaki dewasa, tetapi sejujurnya hanya 4 lelaki dewasa dan 2 lelaki dwarf atau kanak2 lelaki yang duduk di seat belakang sekali. Ada ketika terpaksa bawa bersama parent mertua bersama pembantu mereka lalu membuatkan ruang yag semakin sempit menjadi tidak muat.
Atas alasan tersebut, maka terpaksa juga kami lepas Mazda 5 setelah 5 tahun beliau berjasa kepada kami.

Untuk penggunaan setelah 5 tahun, Mazda 5 ni tak buat masalah yang berat. Paling berat saya hanya menukar absorber belakang. Enjin masih berkeadaan baik walaupun mileage dah menunjukkan 150,000km. Siapa sangka Mazda mampu membuat kenderaan baik seperti ini. Orang dok kata pilih la kereta T untuk tahan lama dan comfortability, atau pilih la kereta H untuk enjin power...tapi saya secara diktator dan hasil kajian penuh telah memilih Mazda. Setelah 5 tahun bersama dan lebih 150 ribu km beraksi bersama, Mazda 5 kami masih gagah berlari.

3 ulasan:

  1. Salam tuan, saya baru nak beli mazda 5 2nd. Tahun 2013 cbu baru. Apakah betul maintenance terlalu tinggi? Saya test drive kereta masih
    Ok.

    BalasPadam
  2. wsalam.. tuan isye dah beli? berapa harga? so far ok? saya pun nak cari lah camni... jumpa tahun 2011 46k.. ok tak?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...