Selasa, 19 Oktober 2010

Gundah gulana

Pagi ini (19/Oktober/2010) ketika dalam perjalanan ke tempat kerja, semasa melalui Highway East-West Link kat Taman Connought sekitar pukul 6:50pagi, terdapat seorang penunggang motosikal telah terjatuh daripada motosikalnya betul-betul di hadapan saya.
Punca dia terjatuh saya tidak lah tahu, yang saya sedar terdengar bunyik brek yang kuat dan dia yang ketika itu ingin menyelit kereta di hadapan saya pun terjatuh. Saya pasti dia terjatuh bukan sebab dia bergesel dengan sesiapa, samada dia telah membuat brek emergency pastu lost control atau motor dia ada problem.
Dan aksi jatuh motornya amatlah horror kalau tengok, ibarat anda melihat sebuah filem aksi hollywood dan hong kong. Alhamdulillah, ada jarak antara kereta depan dengan kereta saya dan motor itu pula jatuh di antara lorong kanan dan lorong tengah. So, memang sempat la saya nak brek dan mengelak. Begitu juga dengan kereta di belakang saya kerana dia pun mengambil jarak dengan kereta saya.
Semasa dia jatuh itu, saya berharap sangat2 jangan ada motor atau kereta lain yang tidak sempat mengelak mangsa yang berada di antara lorong itu. Saya juga memperlahankan kereta sehingga saya pastikan dia telah berhenti dari tergolek dan tiada objek besar lain yang melanggar dia. Setelah berhenti, mangsa juga tidak terbaring dan dia hanya terduduk, itu juga sudah cukup melegakan saya kerana itu bermaksud mangsa tidak pengsan atau..... dan dia tidak mengalami kecederaan parah...............................(ye ke?)
Tetapi, setelah saya pastikan dia duduk di tengah lorong, saya pula dengan serba salah meneruskan perjalanan. Saya yang tergamam ketika itu tidak dapat membuat keputusan samada berhenti dan menolong mangsa atau meneruskan sahaja perjalanan. Ini kerana...
1. Taman Connought memang jem macam hampeh bila pagi, kalau saya yang berada di lorong paling kanan berhenti di tepi, pasti akan membuat jem bertambah teruk dan ramai yang akan memaki hamun, sumpah seranah saya.
2. Kalau saya berhenti, selain kereta yang berada di belakang saya dan tepi saya, kereta lain akan fikir saya yang melanggar motor itu dan jem akan menjadi lebih teruk kerana kereta lain hendak tengok tang mana kat kereta saya yang kemek langgar motor tu.
3. Mangsa telah pun terduduk selepas itu, dan saya juga telah pastikan semua kereta lain perlahan dan membuka ruang untuk mangsa.
Tapi....
1. Camne kalau ada motor ke kereta ke yang tensen sebab jem, pastu mula bawak macam biawak sampaikan tak perasan situ ada mangsa sedang terduduk menahan sakit?.......
2. Walopon mangsa telah terduduk, tapi kita tidak tahu kecederaan dalaman mangsa. Sebaiknya kene bawak pergi spital.
3. Takkan kita nak jadik rakyat malaysia yang buat tak tau je bila ada orang dalam kesusahan...camne kalau yang kene tu kawan kita atau sedara kita sendiri?

Sebaiknya saya perlulah berhenti dan menolong mangsa, tengok apa yang patut dan membawa mangsa ke tepi jalan. Tapi mcm saya kata tadi, saya di lorong kanan dan jalan memang tgh jem...lagipun, macammana nak call ambulan guna handphone?serius saya tak tahu.....999 adalah noombo untuk fix line kat umah.

"Kepada abang yang jatuh di taman connought pada pukul 6:50 pagi 19,oktober,2010..saya minta maaf kerana tidak dapat menolong abang".............

yang saya pasti, perkara macam ni sure akan kacau kepala saya untuk beberapa hari. Macam yang saya alami sebelum ini apabila seorang wanita diragut di hadapan saya tahun lepas.

1 ulasan:

  1. yang lepas tu kita jadikan teladan mahupun sempadan. lepas ni kalau kita nampak makcik jalan tepi jalan terjatuh pisang pun, jom kita berhenti!:)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...