Isnin, 20 Disember 2010

Total = RM134 termasuk upah


hari ahad......pagi2 lagi dah kluar rumah gi basuh kete, ingatnye lepas basuh tu nak pegi kedai spare part beli minyak hitam utk CRV. tgh drive nak pergi kedai tu, ternampak satu kedai sevis kete kat umah. Diorang baru renovate kedai...dah pernah pergi dah sebelom nih, buleh tahan gak diorang punye cerite dongeng kalau bab suruh org belanja kat kedai diorg. Saya saja singgah sbb nak tau diorg ada minyak hitam apa, saya ni memang pakai semi-syntethic pun dr dulu.....ada la shell semy-syn....tak nok lah. dah pernah pakai 3, 4 kali sebelom ni..memang tak best. power kurang, enjin pun bising...pakai last time pun sebab terpaksa. Kedai yg pergi kali ni pulak ada shell ngan Total...hmm..Total....europe punye brand, tak pernah try.......kedai tu pun stat le cerita dongeng diorg. memang tak amik pedulik pun cerita diorg, last2 saya amik je Total sebab nak try....RM104 termasuk upah...ingatkan malas nak tukar oil filter, last2 pikir tukau je la....sekali dia charge RM30 utk oil filter honda....kureng asam....kalau kat kedai spare part, RM15 hengget jek. Memang dah tau kene tipu...tapi sebab memang malas nak gi tmpt lain, pastu nak suruh kedai tu tgkkan cermin kereta sebelah co-driver yang bergetar bila jalan, relakan je la diri kene tipu....memang lepas2 ni tak pergi dah kedai tuh. Tu pun mcm2 lagi diorg cuba racun saya beli itu la ini la........no..no..no.....lepas siap semua, diorang basuh bhgn depan kete saya jap, sblm tu saya suruh jaga elok sbb saya baru basuh kete. Dah siap basuh kete saya tu, baru saya perasan dia pakai sabun basuh baju.....damn!.......sabar lagi, malas nak ngamuk. Pastu ade la sorang staff diorg ni bawak kete tu sbb nak dgr yang bunyik kat cermin tuh....lepas diorang sampai balik kat kedai, saya pun tanye:
"camne bunyik tu?"...apek tu jwb...
"bos, ni kalau u pasang sounruf ha, ok woo....talak munyik2 lagi".......
konpius jap apsal dia suruh saya pasang sunroof..
"ni sounruf ha, letak belakang panel ni ha, semua munyik talak la nanti...itu mising2 semua talak la"....
baru la saya perasan yang dia kata soundproof....bukan sunroof...memang tak menjawab soklan la dia nih...
"abih tu bunyik cermin tu kenapa?"
"itu sounruf ha, kalau u pasang nanti bila ketuk munyik lain woo....lain woo...talak sama dengan keleta yang talak sounruf"...
"tapi kenapa cermin tu buleh bunyik pulak?"
"itu la...belakang ini panel ha, u talok sounruf ha..nanti haa....." apek ni memang tak menjawab soklan...terus saya potong dia ckp...
"ye saya tau itu soundproof semua....saya sudah pernah pakai. soalan saya sekarang, kenapa cermin saya ada bunyik getar?"
"pasai u punya panel ini sulah longgar, u kene pakai sounruf....."
"abistu kenapa cermin lain takde bunyik?"
"sebab cermin sini punya braket sulah tak ngam sangat maa..."
"ha tu la yang saya mau tau.."...yg kau dok ngarut mende lain tu pejadahnye.
"solution dia apa?selain sounruf?"
"u tukar braket lain".......
terus saya masuk kete blah........................stupid punye kedai.
bengang tu bengang gak la, tapi minyak semi Total ni lepas pakai seharian rasa sedap la pulak. Beza gak la banding ngan minyak semi Shell........tgk dulu perkembangan utk 5000km akan dtg....

4 ulasan:

  1. salam...memang best blog saudara ni...erm,saya pn pengguna crv,tp 1st model pnya...kami skrg ni tgh kumpul peminat2 dan pemilik2 crv utk buat kelab..klu tuan berminat blh like fanpage ni:
    http://www.facebook.com/KelabHondaCrVMalaysia
    boleh kita bertukar2 pendapat dan pandangan..tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. wow...menarik tuh...tapi saya tak ada akaun fesbuk n tak berminat nak bukak akaun fesbuk hehe....try cara lain la....menarik ni kalau dpt kongsi idea pastu sekali sekala berkumpul ramai2 nih.....
      sekarang pun saya perasan ramai dah mula buat kelainan kat crv masing2

      Padam
  2. Kedai kat mne

    BalasPadam
  3. Camna prestasi minyak Total.ok tak.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...