Selasa, 17 Ogos 2010

"Rakyat perlu berbelanja bijak"

Dalam paper hari ni, front page lagi. Berita TV semalam pun ada.....hmm rakyat kene berbelanja bijak..........siapa rakyat eh?.....

kesian 'rakyat', dah ler gaji memang sikit, increament tahunan pun tak sampai RM100 setiap tahun. Orang kata kene pandai mengampu bos, baru cepat naik pangkat ngan gaji. Yang tak pandai mengampu/kerja dengan ikhlas ni lak gaji tak berubah pun. Gaji engineer zaman 80an dulu ngan sekarang ni berapa sangat je la bezanya, tapi harga kereta zaman 80an dulu ngan sekarang bagai langit ngan bumi. Nak bayar kete, baya rumah, belanja anak-anak, nak bagi duit kat mak bapak kat kampung lagi....bila duit dah tinggal sikit, terpaksa la beli barang yang harga murah sebab nak save...barang murah lak susah nak cari kualiti baik. Pakai sekejap je, dah rosak...kena la beli lain. Anak-anak yang sekolah pulak mintak baju sukan la, baju pengakap, alat tulis Ben10, henfon 3G dan lain lain sebab nak tiru kawan sekolah yang anak orang kaya. Nak balik kampung, nak pergi rumah sedara, nak pergi pasar zaman sekarang ni semua kena bayar tol. Tol pulak makin hari makin naik, nak naik teksi nanti kena cekik darah, nak naik LRT lak..LRT lalu tang mana jek...mana ada LRT lalu dari wangsa maju pergi pasar selayang......zaman sekarang ni mana ada tak pakai duit. Pendek kata tak payah disuruh, memang 'rakyat begini' terpaksa berbelanja bijak.

Tapi 'rakyat begini', perlukan bantuan 'rakyat begitu'. 'Rakyat begitu' pergi shopping kat Garden, naik kereta mercedes, bercuti kat obersi, naik MAS (tak main la airasia), setiap hari pakai baju baru, baju baru pakai semalam hari ni dah buang kat tong sampah. Pastu pergi kerja, eksekutif syarikat GLC. Kalau syarikat sendiri buleh la terima, tapi setakat GLC nih, kerajaan punye tuh, amanah rakyat tuh. Lagi mau berlagak macam hebat. Kontrak harga RM5, tapi claim RM5000. Pastu nak cover, mula la buat projek itu projek ini buat tutup. Seperti projek dibawah:

Dua buah masjid yang menjadi kebanggan 'rakyat begitu'. Lokasi yang terletak di kawasan pentadbiran kerajaan dan hanya dipisahkan sejauh 2km antara satu sama lain.
Waktu siang pun tak tentu salah satu masjid penuh saf, inikan pula malam. Masjid-masjid ni pulak lokasinya agak jauh dari penempatan penduduk. Sedangkan surau yang berapa meter dari rumah pun susah orang kita nak pergi, inikan pulak masjid yang jauh dari rumah. Harga pulak bukan main jutanya. Sebuah masjid di Kampung Hutan Chengal, Pasir Mas, Kelantan yang setiap masa masjid ini dimakmurkan, kalau la masjid kecil ni dapat RM1juta dari berjuta tuh, rasanya 5 buah masjid yang serupa dapat dibina. motainai naa....

kemudian datanglah seruan "Rakyat perlu berbelanja bijak"..............

1 ulasan:

  1. bagaikan B**i Mangalitsa mengajar Kuda Padi berlari.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...