Khamis, 1 April 2010

Global Contest...

Pagi ni, anak saya buat hal sebab demam...buleh kata sepanjang malam tak boleh tidor sebab badan dia panas sangat. Tapi sekali-sekala dapat jugak saya melelapkan mata sekejap. Dalam berjaya melelapkan mata sekejap tu pun, dapat jugak saya bermimpi sesuatu yang menarik.......

Kisah ini berlaku lebih 50 tahun daripada sekarang. Hasil daripada usaha kerajaan untuk memperkenalkan budaya dan nilai bangsa kita kepada masyarakat luar pada ketika ini, telah membuahkan hasil yang menarik dimana ramai dikalangan mat saleh yang mula terpengaruh dengan budaya rakyat Malaysia sehingga ada yang bercampur dengan budaya mereka kemudian.

Pada suatu ketika 50 tahun daripada sekarang, ada sekumpulan mat saleh sedang berbincang untuk meluaskan lagi contest yang selalu mereka adakan ke negara-negara membangun seperti Malaysia. Pertandingan yang selama ini sering berlangsung dikalangan rakyat-rakyat eropah dan amerika syarikat, seperti American Idol, So you think you can dance dan Amazing Race. Ketika perbincangan itu, salah seorang penganjur bertanya kepada rakannya...

"Do you think they still have it?" sambil merujuk kepada negara Malaysia.

"I am not sure" jawab rakannya."But at least, i heard that they still have a little bit more at a place called Kuala Terengganu", jawab rakannya lagi.

"yeah, I heard that too. But how many of them? Malaysia used to be a quite big community with all their culture, but now we only could see spagheti n pizza being selling at the stall, no more char keuy teow or laksa kelate....as what my daddy said".

"yeah, its true. I think we should consult with our man there."

"It will be hard for other participants if Malaysia still have a lot of man could do that".

"Maybe, but it was long lost from their heart. We should not worry about it. If some of them still have it, they should already live at suburban area. Most of their youngster do not know about the thing. I don't see any problem for having the programme there. At least we could promote our programme by letting whole world know that this time the programme will be held from its hometown".

"Yeah, lets do it. Please contact our man there".


3 bulan kemudian di sebuah stesen televisyen terkenal di Malaysia, terpampang banner yang tersangat besar,

The world biggest programme are now coming to Malaysia!!

Every Tuesday at 9:00pm

KEROPOK'S

Who's will win this keropok lekor song n dance contest.....

dun miss it...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...